PRESENTEREN MET LEF                    

In het openbaar kunnen spreken, zonder gebruik te maken van een Ppt, in heldere taal en met vertrouwen en overtuiging, is een vaardigheid. Dat geldt voor communicatie met vakgenoten, maar in nog sterkere mate voor uitwisseling met niet-insiders. Dit laatste vereist dat de spreker in staat is ideeën en kennis te presenteren voor toehoorders van uiteenlopend intellectueel niveau en leeftijd. Om dit te bereiken verdiepen wij ons in de doelgroep. De stem en het lijf van de spreker zijn de belangrijkste instrumenten, wij gaan op zoek naar creatieve vondsten om ons publiek nog meer bij de presentatie te betrekken.

Hoe gaat dit in zijn werk

Bijeenkomsten beginnen met een aantal basisoefeningen. Deze basisoefeningen vormen de ruggengraat van de cursus, worden iedere bijeenkomst herhaald en zijn zodanig concreet dat de deelnemers de oefeningen bij toekomstige presentaties kunnen gebruiken. Deelnemers ontwikkelen  in de loop van de cursus een gedegen basis aan spreek- en verteltechnieken, en passen deze technieken toe bij het maken, geven en beoordelen van uiteenlopende presentaties voor diverse doelgroepen. Hiertoe moet de spreker basistechnieken beheersen, zoals:

  • stemgebruik (articulatie, tempo, melodie, klemtonen leggen);
  • lichaamstaal (staan, bewegen, gebruik van gebaren, charisma van de spreker, enthousiasme);
  • verhaalopbouw (stappenplan, aandachtsboog, openingen, uitsmijters);
  • doelgroep gerichtheid;
  • interactie met het publiek;
  • gebruik van demonstratiemateriaal (modellen, verrassende objecten).

Voor wie is de training geschikt

Voor groepen van minimaal vier en maximaal veertien personen die zich intensief willen bezig houden met het geven van een presentatie zonder gebruik te maken van power point. De groep moet openstaan voor theatrale werkvormen. Verdere afstemming in overleg.

Opdrachtgever

2014-heden    Radboud Universiteit Nijmegen                    Master studenten biomedische wetenschappen

2019               Philips Museum                                             Vrijwilligers bij Philips Museum