EEN VOORSTELLING IN EEN MUSEUM    

Een voorstelling in een museum is een verrassende en speelse aanvulling op een tentoonstelling of een collectie. Na de voorstelling horen wij veelvuldig van het publiek, “dat het onderwerp is gaan leven”. De informatie wordt op een levendige manier overgebracht, moeilijke onderwerpen worden begrijpelijk gemaakt en er is interactie met het publiek.

Een voorstelling kan variëren van een theatrale rondleiding, dit is een rondleiding waarbij de speler bij een aantal objecten stopt voor een korte scene of vertelling, tot een complete voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van licht, geluid, decor en dergelijke. Het aantal spelers is afhankelijk van de wensen van een museum, in de praktijk zijn dit er meestal 1 of 2.

Doelstellingen van musea voor een voorstelling lopen uiteen. Denk aan een ingewikkeld onderwerp toegankelijk maken voor een breed publiek; de ontwikkelingen van een bepaald tijdsbeeld laten zien; een onderbelichte groep mensen een stem geven of historische feiten overdragen.

De overkoepelende doelstelling is altijd een onderwerp of object tot leven laten komen door spel en emotie.

Hoe gaat het in zijn werk                                                                                                        

De kennis is bijna altijd in het museum aanwezig, conservatoren en vaak ook medewerkers kennen de verhalen, ze zijn dol op de museumstukken en kunnen er moeiteloos over vertellen. Er wordt besproken wat de beste manier is om deze kennis met het publiek te delen. Zijn er theatrale mogelijkheden om de informatie te verlevendigen? Is het onderwerp geschikt voor een complete voorstelling of is het alleen nodig de medewerkers te trainen in hun vertelvaardigheden?

In overleg met de opdrachtgever wordt gekeken wat de beste keuze is. Afhankelijk van de omvang en de inhoud van de opdracht wordt besproken hoe lang het proces gaat duren en hoe de taken tussen het museum en Kennis door Theater verdeelt worden. Er vindt regelmatig een terugkoppeling plaats. Bij grotere opdrachten behoort samenwerking met voormalig medewerkers van Pandemonia Science Theater tot de mogelijkheden.

Door en voor wie

Lange tijd was ik werkzaam als actrice, regisseuse en educatief medewerkster voor Pandemonia Science theater. Wij maakten tientallen producties over uiteenlopende onderwerpen voor musea, scholen en universiteiten. Meestal werden deze voorstellingen gespeeld door professionele spelers.

De laatste jaren kregen we vaker opdrachten voorstellingen te schrijven en regisseren voor medewerkers en vrijwilligers van het museum. Zo werkte ik in Nemo met medewerkers, in Naturalis met Science Links en in het Philips museum met vrijwilligers aan een voorstelling. Hoewel je de moeilijkheidsgraad niet moet onderschatten, zijn dit leuke en spannende processen met verrassende resultaten.

Er kan dus gewerkt worden met professionele spelers, medewerkers – en serieuze vrijwilligers van het museum.

Recente opdrachtgevers Pandemonia en Kennis door Theater

trailer Geheime Dieptes, Marine Museum

nemo kcphilips

Philips Museum 2014-heden

Vrijwilligers van het museum

2019 Mini-colleges

Colleges over uiteenlopende onderwerpen

2014 De Lamp

Ontwikkeling van de gloeilamp,broers Philips.

Marine Museum -heden

Acteurs van Kennis door Theater

2018 Geheime Dieptes

Leven aan boord van onderzeeër Koude oorlog

Een Eiland Ontsnapt

Historisch verhaal over schip Abraham Crijssen”.

De Wervianen

Leven en werken, en ontwikkelingen op de werf.

Stoommachine Museum

Amateurspelers uit de regio

2019  Onder Druk

James Watt en het stoomgemaal in Medemblik

Naturalis 2010-2013

Gespeeld door medewerkers van Naturalis

Schelpenverzamelaar

Inkijkje in de bijzondere wereld van de schelpen.

Het Garnaal Verhaal

Op expeditie, doen van grootse ontdekkingen.

Nemo 2009-2012

acteurs van Pandemonia

Vuur

Vuurmaker neemt je mee in wondere wereld .

Het Zwaartepunt

Show vol weetjes over evenwicht en balans.

 

 gespeeld door medewerkers Nemo 

Ruimteschip Aarde

over de missie van André Kuipers.

Kunst/Cultuur 2010-2013

1 professionele acteur en amateurspelers

Dikke Reint

Voorstelling in Reestdal, over “Dikke Reint”.